Credit nevoi personale
Legături externe

Restantele la credite se inmultesc, bancile cauta solutii

Recuperarea creantelor, executare silita, debitori restantieri – sunt termeni pe care, din pacate, ii auzim tot mai des. Prin contractele de credit pe care le semneaza, clientii bancilor isi asuma riscul de a-si vedea casa executata si bunurile scoase la licitatie publica in caz de neplata a ratelor lunare.  In conditiile in care numarul restantierilor a continuat sa creasca de la inceputul anului, ca urmare a disponibilizarilor pe piata fortei de munca, o anume flexibilitate si deschidere din partea bancilor a devenit necesara. Intrucat este prea putin in folosul bancherilor o executare silita pe o piata blocata din cauza lipsei de lichiditati, acestia par mai mult ca niciodata dispusi sa coopereze cu clientii in vederea unei solutii de rambursare a creditului. Pana unde poate ajunge, totusi, clementa institutiilor bancare fata de client?

Primele masuri pe care le intreprinde institutia bancara sunt asa-numitele „masuri pre-procesuale”. Acestea incep cu notificarea debitorului cu privire la restantele pe care le are la platirea ratelor sale lunare. Urmeaza etapa discutiilor cu clientul, in care se au in vedere  cauzele situatiei si se cauta solutii de plata, inclusiv prin renegocierea contractului de creditare. Cele mai des intalnite solutii sunt reesalonarea creditului pe o perioada de timp mai mare, suspendarea platilor pentru o perioada determinata (pana cand debitorul isi gaseste un nou loc de munca si situatia materiala a acestuia se imbunatateste) sau chiar refinantarea imprumutului. Banca nu poate recupera banii din indemnizatia de somaj a debitorului care si-a pierdut locul de munca.

Executarea silita si scoaterea bunurilor debitorului la licitatie publica este ultima varianta pe care o are banca pentru a-si recupera banii. Pot si executati silit cei care ua ipoteca pe case si terenuri, dar si cei care au contractat credite de nevoi personale fara garantie. In acest caz, sunt executate silit orice fel de bunuri mobile si imobile apartinand debitorului, negrevate de o alta garantie sau ipoteca in favoarea altui creditor.

Conform statisticilor, in mai 2009, restantele la credite erau cu 151% mai mari fata de aceeasi luna a anului anterior, insumand 5,753 miliarde de lei. Numarul restantierilor la credite s-a dublat in decurs de un an, de la 100.674 la 200.191.

Leave a Reply