Credit nevoi personale
Legături externe

BNR doreste conditii mult mai dure pentru creditare

Printr-un nou proiect de regulament destinat creditarii, Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa puna in aplicare norme mult mai drastice atat in privinta creditelor de consum, cat si a celor imobiliare.

Astfel, scadenta la creditele de consum ar putea fi stabilita la maximum 5 ani, in timp ce perioada maxima pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca era pana in prezent de 20 de ani. Delimitarea normelor pentru creditele de consum sunt facute de BNR astfel: pentru cele cu ipoteca, valoarea garantiilor va trebui sa fie de 133% din cea a creditului. Mai mult, pentru creditele de nevoi personale ce au ca obiect cumpararea de bunuri, bancile comerciale vor trebui sa solicite un avans de 20%, pe langa garantia de 133%, reala (ipoteca) sau personala (polita de asigurare).

In ceea ce priveste creditele imobiliare, BNR doreste in primul rand o definire mai clara a acestora. In categoria creditelor imobiliare vor intra exclusiv finantarile destinate cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil si lucrarilor de amenajare/extindere a locuintei. Garantia imobiliara este obligatorie.

Avansul pentru aceste credite este prevazut dupa cum urmeaza: 20% din valoarea imobilului pentru un imprumut in lei, 30% pentru cel in euro si 40% pentru un credit imobiliar in devize precum francul elvetian sau yenul japonez.

Daca proiectul de regulament va fi adoptat, creditele in valuta vor deveni un privilegiu acordat celor cu venituri in valuta. Asa cum anunta inca din aprilie guvernatorul BNR Mugur Isarescu, BNR va lua masuri de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei.
Gradul de indatorare pentru creditele in valuta va fi calculat luand in considerare cea mai mare depreciere din perioada de referinta martie 2007-martie 2011. Procentajul gradului de indatorare va depinde, de asemenea, de cea mai mare rata de dobanda a creditului solicitat, calculata pentru aceeasi perioada 2007-2011.

Reactia oficiala a ARB (Asociatia Romana a Bancilor) la propunerile BNR este inca necunoscuta. Totusi,  presedintele Asociatiei Radu Ghetea a transmis opinia sa personala, conform careia „limitarea creditului in valuta, daca ar trebui facuta, nu trebuie sa o facem prin masuri administrative. Trebuie sa lasam piata sa functioneze corect”. Ghetea spera intr-o crestere de 4-5% a creditului de consum pana la sfarsitul anului.

Leave a Reply