Credit nevoi personale
Legături externe

Ordonanta privind creditarea, generatoare de tensiuni

Ordonanta de Urgenta 50/2010, menita sa transpuna in legislatia romaneasca o directiva europeana, a generat un val de agitatie care separa in doua tabere aproape ostile bancile si clientii acestora. Nemultumirile provin din faptul ca nu exista o interpretare univoca a actului normativ, iar bancile recurg la interpretari individuale care, in opinia consumatorilor-clienti, fenteaza legea si mentin costuri usturatoare pentru credite.

Prin OUG 50/2010, intrata in vigoare pe 21 iunie, se stipuleaza ca modalitatea de calcul a dobanzii variabile la credit nevoi personale  trebuie sa se faca dupa formula: Robor/Euribor (indicatori de referinta independenti) plus o anumita marja, fixata pe intreaga durata a contractului. Nu exista decat o alternativa, si anume, oferta de creditare cu dobanda fixa stabilita pe toata perioada de rambursare.

Punctul nevralgic in aplicarea acestor prevederi este retroactivitatea. In ordonanta se prevede aplicarea dispozitiilor sale si la creditele aflate in derulare, ceea ce inseamna un efort pe care bancile nu par prea dispuse sa-l faca. Comunitatea bancara nu a incetat sa faca lobby pe langa autoritati pentru modificarea acestui act normativ in sensul limitarii lui la prevederile directivei europene (eliminarea retroactivitatii), insa nu au existat pana acum semnale clare ca se va intreprinde ceva in acest sens.

„Consideram ca, daca se va aplica si la creditele vechi, trebuie ca ordonanta sa fie clara si cu aplicabilitate fara echivoc, astfel incat sa se evite ceea ce se intampla in acest moment. Ati vazut clienti nemultumiti, oameni care merg si-si pierd timpul prin tribunale. Nu acesta era scopul”, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Guvernul nu a elucidat problema, ci a sporit si mai mult confuzia, printr-un angajament de eliminare a retroactivitatii din actul normativ, asumat in scrisoare suplimentara de intentie catre FMI. Ulterior, oficialii nici nu au negat, nici nu au confirmat acest angajament.

In timp ce clientii cer reduceri ale dobanzilor devenite sufocante de la un an la altul, bancile fac tot posibilul sa le mentina la nivelul la care se aflau in iunie 2010, in momentul adoptarii ordonantei. Bancherii isi sustin cauza, spunand ca vor trece la o formula de calcul transparenta, insa nu vor modifica dobanzile. Pentru a atinge acest obiectiv, bancile pot sa adauge in calculul lor un procent de ajustare a nivelului dobanzii de referinta, pe langa marja autorizata peste indicatorii Robor/Euribor.

Daca tinem cont de faptul ca acesti indici au atins in momentul de fata minime istorice, iar marjele aplicate peste acestea sunt deja mari, cresterea nivelului indicilor de referinta ar putea conduce la dobanzi si mari inca si, implicit, la situatii dramatice pentru clienti.

Termenul limita de modificare a contractelor de credit aflate in derulare este prevazut pentru sfarsitul lunii septembrie. Deocamdata, abordarea bancilor pare a fi negocierea cu fiecare client in parte, insa se vorbeste tot mai mult de un posibil val de procese intentate de acestia impotriva creditorilor.

Leave a Reply