Credit nevoi personale
Legături externe

Cardurile de credit ingroasa randurile creditelor neperformante

Imprumuturile ipotecare cu grad de risc ridicat – asa-numitele „credite subprime”, practicate pe scara larga de institutiile bancare, sunt principalii vinovati de destabilizarea sistemului financiar mondial care a condus la criza economica actuala. Aceasta este concluzia la care a ajuns organizatia americana de jurnalism de investigatie Center for Public Integrity in urma unei anchete indreptate asupra megabancilor americane si europene. Conform analizei, colapsul subprimelor a survenit dupa ce in perioada 2005-2007, numarul acestor imprumuturi cu risc ridicat a atins apogeul.

Creditele ipotecare nu sunt, insa, singurele imprumuturi cu nivel ridicat de risc de pe piata. Cardurile de credit si cardurile de credit subprime le secondeaza cu succes. Dupa cum era de asteptat, criza cardurilor nu a putut fi impiedicata, iar unda de soc s-a propagat din Statele Unite in Europa. Conform analizelor Fondului Monetar International (FMI), datoria debitorilor americani totalizeaza 1.900 miliarde de dolari, in timp ce valoarea datoriei populatiei din Europa catre institutiile de creditare ajunge la 2.467 miliarde de dolari. 14% din datoriile americanilor si 7% din cele ale europenilor nu vor mai putea fi recuperate, estimeaza FMI. In ceea ce priveste cardurile de credit cu nivel de risc ridicat, situatia este agravata de insasi natura acestora. Beneficiarii acestor imprumuturi sunt persoane care nu indeplinesc conditiile minime de creditare si care au un istoric al creditelor anterioare indoielnic. Acest gen de imprumuturi au fost accesate, in principal, de rau-platnicii creditelor ipotecare, ceea ce a dus la crearea unui cerc vicios al creditelor neperformante.

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, situatia romanilor in ceea ce priveste cardul de credit nu este una placuta. Din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR la inceputul lunii iulie 2009, reiese ca rata restantelor la cardurile de credit este cea mai ridicata in raport cu restantele pe intreaga economie. Totusi, aceasta situatie este compensata de ponderea redusa pe care o detin cardurile de credit in randul creditelor de consum contractate de romani. Intr-adevar, este vorba mai ales de restante la creditele de valoare mica, insa inexistenta unor garantii ingreuneaza procesul de recuperare a banilor de catre creditori si ingroasa randul creditelor neperformante ce blocheaza piata financiara.

Leave a Reply