Credit nevoi personale
Legături externe

Modificarea unilaterala a prevederilor din contractele de credit va fi aspru sanctionata de Guvern

In conformitate cu Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern pe 14 noiembrie 2008, regulile pe care trebuie sa le urmeze bancile cu privire la contractele de credit vor oferi o mai mare siguranta clientilor sub aspectul corectitudinii documentelor pe care le semneaza. Proiectul de act normativ a fost elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si modifica OG nr.21/1992 privind protectia consumatorilor, Legea nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice si Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.

Conform noilor norme, bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) nu vor mai putea modifica unilateral dobanzile la credite si nici comisioanele stabilite in contractul de imprumut bancar. Introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii creditului este de asemenea interzisa. Clientilor trebuie sa li se puna la dispozitie contractele de credit inca din faza pre-contractuala, iar costul total al creditului sa fie clar prezentat acestora. Ordonanta de urgenta impune reguli si in domenii subsidiare precum publicitatea la produsele financiare ale bancilor. Astfel, spoturile publicitare referitoare la contractele de credit vor oferi fara exceptie toate informatiile standard precum:
– rata dobanzii fixa sau variabila, aferenta creditului, si orice alte informatii in legatura cu costul total al creditului
– valoarea totala a imprumutului si costul creditului
– durata contractului de credit
– dobanda anuala efectiva (DAE)
– mentiunea obligativitatii incheierii unui contract de asigurare.

In ceea ce priveste dobanda, contractul de creditare va specifica tipul acesteia – fixa sau variabila, si perioada pe care se aplica un anumit tip. Formula de calculare a dobanzilor variabile va fi precizata cu exactitate in contract, iar variatia acesteia se va stabili numai in functie de fluctuatia unor indici de referinta mentionati in contract.

Pentru orice modificare a conditiilor contractuale se va incheia un act aditional, pe care clientul are dreptul sa nu-l semneze. In acest caz, se poate trece la rezilierea contractului. In cazul rambursarii anticipate prin refinantarea creditului, banca nu va percepe niciun comision.

Incalcarea noilor norme va fi sanctionata cu amenzi incepand de la 5.000 lei pana la 50.000 lei. Agentii imobiliari care nu isi informeaza corect clientii risca, de asemenea, amenzi de 30.000 lei. Acestia sunt obligati sa prezinte clientilor, in etapa pre-contractuala, toate informatiile esentiale referitoare la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat.

Institutia care va controla respectarea dispozitiilor actului normativ pe piata creditelor de consum si ipotecare este ANPC.

Leave a Reply