Credit nevoi personale
Legături externe

Archive for the ‘Credite consum’ Category

BNR doreste conditii mult mai dure pentru creditare

marți, iulie 5th, 2011

Printr-un nou proiect de regulament destinat creditarii, Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa puna in aplicare norme mult mai drastice atat in privinta creditelor de consum, cat si a celor imobiliare.

Astfel, scadenta la creditele de consum ar putea fi stabilita la maximum 5 ani, in timp ce perioada maxima pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca era pana in prezent de 20 de ani. Delimitarea normelor pentru creditele de consum sunt facute de BNR astfel: pentru cele cu ipoteca, valoarea garantiilor va trebui sa fie de 133% din cea a creditului. Mai mult, pentru creditele de nevoi personale ce au ca obiect cumpararea de bunuri, bancile comerciale vor trebui sa solicite un avans de 20%, pe langa garantia de 133%, reala (ipoteca) sau personala (polita de asigurare).

In ceea ce priveste creditele imobiliare, BNR doreste in primul rand o definire mai clara a acestora. In categoria creditelor imobiliare vor intra exclusiv finantarile destinate cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil si lucrarilor de amenajare/extindere a locuintei. Garantia imobiliara este obligatorie.

Avansul pentru aceste credite este prevazut dupa cum urmeaza: 20% din valoarea imobilului pentru un imprumut in lei, 30% pentru cel in euro si 40% pentru un credit imobiliar in devize precum francul elvetian sau yenul japonez.

Daca proiectul de regulament va fi adoptat, creditele in valuta vor deveni un privilegiu acordat celor cu venituri in valuta. Asa cum anunta inca din aprilie guvernatorul BNR Mugur Isarescu, BNR va lua masuri de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei.
Gradul de indatorare pentru creditele in valuta va fi calculat luand in considerare cea mai mare depreciere din perioada de referinta martie 2007-martie 2011. Procentajul gradului de indatorare va depinde, de asemenea, de cea mai mare rata de dobanda a creditului solicitat, calculata pentru aceeasi perioada 2007-2011.

Reactia oficiala a ARB (Asociatia Romana a Bancilor) la propunerile BNR este inca necunoscuta. Totusi,  presedintele Asociatiei Radu Ghetea a transmis opinia sa personala, conform careia „limitarea creditului in valuta, daca ar trebui facuta, nu trebuie sa o facem prin masuri administrative. Trebuie sa lasam piata sa functioneze corect”. Ghetea spera intr-o crestere de 4-5% a creditului de consum pana la sfarsitul anului.

Ordonanta privind creditarea, generatoare de tensiuni

joi, septembrie 9th, 2010

Ordonanta de Urgenta 50/2010, menita sa transpuna in legislatia romaneasca o directiva europeana, a generat un val de agitatie care separa in doua tabere aproape ostile bancile si clientii acestora. Nemultumirile provin din faptul ca nu exista o interpretare univoca a actului normativ, iar bancile recurg la interpretari individuale care, in opinia consumatorilor-clienti, fenteaza legea si mentin costuri usturatoare pentru credite.

Prin OUG 50/2010, intrata in vigoare pe 21 iunie, se stipuleaza ca modalitatea de calcul a dobanzii variabile la credit nevoi personale  trebuie sa se faca dupa formula: Robor/Euribor (indicatori de referinta independenti) plus o anumita marja, fixata pe intreaga durata a contractului. Nu exista decat o alternativa, si anume, oferta de creditare cu dobanda fixa stabilita pe toata perioada de rambursare.

Punctul nevralgic in aplicarea acestor prevederi este retroactivitatea. In ordonanta se prevede aplicarea dispozitiilor sale si la creditele aflate in derulare, ceea ce inseamna un efort pe care bancile nu par prea dispuse sa-l faca. Comunitatea bancara nu a incetat sa faca lobby pe langa autoritati pentru modificarea acestui act normativ in sensul limitarii lui la prevederile directivei europene (eliminarea retroactivitatii), insa nu au existat pana acum semnale clare ca se va intreprinde ceva in acest sens.

„Consideram ca, daca se va aplica si la creditele vechi, trebuie ca ordonanta sa fie clara si cu aplicabilitate fara echivoc, astfel incat sa se evite ceea ce se intampla in acest moment. Ati vazut clienti nemultumiti, oameni care merg si-si pierd timpul prin tribunale. Nu acesta era scopul”, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Guvernul nu a elucidat problema, ci a sporit si mai mult confuzia, printr-un angajament de eliminare a retroactivitatii din actul normativ, asumat in scrisoare suplimentara de intentie catre FMI. Ulterior, oficialii nici nu au negat, nici nu au confirmat acest angajament.

In timp ce clientii cer reduceri ale dobanzilor devenite sufocante de la un an la altul, bancile fac tot posibilul sa le mentina la nivelul la care se aflau in iunie 2010, in momentul adoptarii ordonantei. Bancherii isi sustin cauza, spunand ca vor trece la o formula de calcul transparenta, insa nu vor modifica dobanzile. Pentru a atinge acest obiectiv, bancile pot sa adauge in calculul lor un procent de ajustare a nivelului dobanzii de referinta, pe langa marja autorizata peste indicatorii Robor/Euribor.

Daca tinem cont de faptul ca acesti indici au atins in momentul de fata minime istorice, iar marjele aplicate peste acestea sunt deja mari, cresterea nivelului indicilor de referinta ar putea conduce la dobanzi si mari inca si, implicit, la situatii dramatice pentru clienti.

Termenul limita de modificare a contractelor de credit aflate in derulare este prevazut pentru sfarsitul lunii septembrie. Deocamdata, abordarea bancilor pare a fi negocierea cu fiecare client in parte, insa se vorbeste tot mai mult de un posibil val de procese intentate de acestia impotriva creditorilor.

UniCredit Tiriac relanseaza creditul de consum

luni, iulie 27th, 2009

Dupa cateva luni negre pe piata creditelor de nevoi personale din Romania, solutiile gasite de banci pentru relansarea ofertelor proprii de produse dau primele roade. UniCredit Tiriac Bank este una dintre bancile „castigatoare” in luna iulie, bilantul la creditele de consum indicand o crestere de 50% in raport cu lunile anterioare.

De la inceputul lunii iulie, UniCredit a vandut in medie 140 de credite de consum pe zi, succesul acestor produse in randul consumatorilor datorandu-se in mare parte unei intense campanii de promovare din partea bancii.  Dovada este faptul ca anterior campaniei banca a inregistrat o scadere de 50% a numarului de credite vandute.

Intensificarea fluxului de credite de consum nu inseamna, insa, un risc mai mare pe care si-l asuma banca. „Nu ne intoarcem la creditul doar cu buletinul”, explica Gauthier van Weddingen, directorul general al UniCredit Consumer Financing IFN (UCFin). Aceasta este compania care se ocupa de procesarea dosarelor in zona creditelor de consum, produsele fiind distribuite prin reteaua teritoriala a bancii. Prin UCFin, oferta la creditele de consum este orientata catre retailul de masa, imprumuturile devenind mult mai accesibile pentru clientii cu venituri mici.

Zoltan Major, vicepresedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank, responsabil de divizia de retail, considera ca nu este vorba de o supraindatorare a populatiei, intrucat creditul de retail are o pondere foarte redusa in Romania. Pe de alta parte, in conditiile economice actuale, cresterea somajului ar insemna un nou val de restante si un nou blocaj pe piata creditelor.